Nový předseda ČMSHb Jan Emmer: V krátkém horizontu chci uklidnit situaci a pokračovat v přípravách obou MS

Novým předsedou ČMSHb byl po změnách ve vedení svazu zvolen Ing. Jan Emmer. V rozhovoru prozrazuje svou vizi a budoucí kroky pro český hokejbal. Jak plánuje vést svaz po změnách? A co obměna přinese hokejbalu jako sportu? A jakou cestou se předsednictvo vydá? Zazněly i slova o Valné hromadě.

To snad ani nejde jít jinou cestou

Pane předsedo, po 35. Valné hromadě Českomoravského svazu hokejbalu byl odvolán již bývalý předseda Martin Komárek. Ostatním členům předsednictva byla vyslovena důvěra. Jak se s odstupem času díváte na tuto změnu?

Stále s ní nejsem zcela ztotožněn. Je to sice nezadatelné právo Valné hromady odvolat kohokoliv z předsednictva, ale mně chyběl krok B. Když si připravím odvolání předsedy, měl bych mít připraveno i jeho nahrazení konkrétní osobou. Takhle ten „černý Petr“ zůstal na zbývajících členech předsednictva, a to necelý rok před MSJ v Hradci Králové a dva roky před MS v Ostravě, kdy jsou přípravy na obě akce v plném běhu.

V předsednictvu ČMSHb zůstalo 6 členů, přičemž nebyl kooptován další člen. Zeptám se přímo. Bude sedmý člen přibrán? V jakém časovém horizontu? A je už v hledáčku nějaké jméno?

To souvisí s mojí první odpovědí. My si v předsednictvu nyní musíme přerozdělit role, musíme se pobavit se členy jednotlivých komisí, úseků a zaměstnanci o jejich roli a o jejich potenciálním dalším využití. Navíc Valná hromada schválila rozpočet pro tento rok, ale jen samotným odvoláním M. Komárka nechtěně navýšila náklady. Máme tady tedy svaz s rozpočtem převyšujícím 25 mil. Kč, řadou úseků a komisí, kde jsou vyšší desítky zaměstnanců a spolupracovníků. To rozhodnutí nemůže být učiněno obratem, tady nejsme v hokejbalovém klubu, ale ve středně velké organizaci. Nicméně předsednictvo dle stanov může mít až 7 členů. Šest členů tedy splňuje stanovy a můžeme takto fungovat zcela bez omezení. Samozřejmě až dojde k definitivnímu přerozdělení úseků a komisí, chceme dokooptovat sedmého člena.

Můžete hokejbalovým příznivcům přiblížit, jak teď předsednictvo funguje? Zůstává tedy rozdělení úseků prozatím stejné jako před valnou hromadou?

Zatím nám všem zůstávají ty úseky a komise, které jsme měli. Dočasně úsek rozvoje převzal Milan Liška Chovančík a úsek médií a marketingu Jirka Cícha. Toto je ale provizorní řešení, o kterém ani předsednictvo nehlasovalo, a vše chceme dořešit maximálně do konce listopadu. Bude také záležet na formě zapojení a spolupráce s Martinem Komárkem. Jeho práci nikdo na Valné hromadě nezpochybňoval a v některých agendách, minimálně v krátkém období, je personálně jen těžko nahraditelný.

Rozhodně musíme navázat a pokračovat v rozdělané práci, té práce bylo odpracováno hodně a především dobře

Na zasedání předsednictva ČMSHb jste byl zvolen dalším předsedou našeho svazu do další volební Valné hromady. S čím do této nové role půjdete? A budete chtít navázat na započatou práci Martina Komárka, nebo budete chtít jít jinou cestou?

To snad ani nejde jít jinou cestou. Vždyť je zřejmý rozvoj členské základny, máme za sebou úspěšné MSJ v Liberci apod. Kdo byl na Valné hromadě, ví, že delegáti nevyčítali M. Komárkovi jeho práci, naopak za ni sklidil potlesk. Rozcházeli se s formou komunikace, a proto jej odvolali. Nemůžeme tedy říct, že vše bylo špatně a spálit mosty za koncepční prací, právě naopak. A já bych to ani nemohl napsat. Byl jsem členem předsednictva několik let a podílel se svou prací na chodu svazu. Takže za mě musíme navázat, jinak neguji i svou práci. Jako předseda se ale budu více snažit přenést zodpovědnost a aktivitu na jednotlivé komise, jejich členy a vedoucí, a jejich práci spíše koordinovat a kontrolovat.

Jaké jsou vaše hlavní priority po vašem zvolení předsedou? Co považujete za klíčové oblasti, ve kterých je potřeba ve svazu provést změny, nebo naopak do jakých nezasahovat?

V krátkém horizontu chci uklidnit situaci a pokračovat v přípravách obou MS. A také navázat na pomoc regionům, možná s větším zaměřením i na některé v Čechách, to si ale musím zanalyzovat.

Odvolání bývalého předsedy ČMSHb značně zasáhlo i do aktuálního organizování mistrovství světa juniorů 2025 v Hradci Králové a mistrovství světa mužů a žen 2026 v Ostravě. Jak moc tedy je organizace domácích akcí ovlivněna?

Rozhodně musíme navázat a pokračovat v rozdělané práci. Té práce bylo odpracováno hodně a především dobře. Zásluhou komunikace především M. Komárka a M. Kozy je například schválená podpora od Hradce Králové nejvyšší v celé historii pořádání MSJ v ČR, a to cca třikrát. Za to patří velký dík, ale je to i velký závazek dotáhnout věci do úspěšného konce.

Co byste vzkázal fanouškům a členům svazu, kteří mohou mít obavy ohledně situace, ve které se hokejbal nachází?

Hokejbal je finančně, člensky i organizačně stabilizovaný. Pro hokejbal pracuje většina lidí nezištně, velká část z nich v klubech za symbolické částky nebo odměny. Jsou to často dlouholetí srdcaři nebo zapálení rodiče a věřím, že změna na postu předsedy svazu jejich entuziasmus nijak negativně neovlivnila. Těmto lidem patří velký dík! Všichni, včetně mě, máme tento sport rádi. Pojďme mu ještě více pomoci, omezme rozepře, potlačme někdy své ego, upozaďme osobní ambice a soustřeďme se na to, co nás naopak spojuje – tedy na práci pro hokejbal a její výsledky na hřišti!